10 kõige ohustatumat liiki Kanadas

Selles artiklis räägin Kanada kümnest ohustatud liigist, praegu on Kanadas nii palju ohustatud loomi, mõned neist on väljasuremise äärel.

Mõned Kanada ohustatud loomad on jätkuvalt surnud, samas kui teised on paranemas. Oluline on teada, et valitsus ja inimesed annavad endast parima, et neid loomi päästa.

Viimastel aastakümnetel on kasvanud nii paljud elusloodust siduvad tegurid, sealhulgas globaalne soojenemine, kliimamuutused, tööstusreostus ja elupaikade halvenemine. Kuigi Kanada artiklites ei näi olevat piisavalt ohustatud liike, ei saa vaiba alla pühkida tõsiasja, et paljud Kanada loomaliigid on ohustatud ja riigi tehtud kaunist tööd nende loomade abistamiseks.

Kui palju ohustatud liike on Kanadas?

Kanadas on üle 500 ohustatud liigi, millest umbes 4% on väljasuremise teel.

10 kõige ohustatumat liiki Kanadas

Altpoolt lugedes leiate Kanada kümne suurima ohustatud looma loendi ja üksikasjad ning saate ka täpselt teada, miks nad on ohustatud.

  1. Põhjapõder
  2. Jääkaru
  3. Peregrine pistrik
  4. Orca
  5. Beluga vaal
  6. Lüüskraana
  7. Suur salvei
  8. Kaevatav öökull
  9. Grisli karu
  10. Mõõkvaal.

Põhjapõder

Põhjapõtrad on tuntud ka kui karibu, mis on üks Kanada ohustatud liike, see on hirveliik, mis on levinud arktilises subarktilises, boreaalses, boreaalses ja tundras Eurekas, Siberis ja Põhja-Ameerikas.

Looduses elab 17 põhjapõtrade alamliiki, neist 15 on alles ja 2 alamliiki on välja surnud. Põhjapõtrade populatsioon on viimase kahe aastakümne jooksul vähenenud poole võrra.

Põhjapõtrade alamliigid on erineva suuruse ja värviga, suurim neist on boreaalne karibu, väikseim aga Svalbardi põhjapõder.

Isased ja emased põhjapõdrad kasvatavad sarvi igal aastal, kuid mitte kõik emased põhjapõdrad ei kasvata sarvi, sarvi kasvatavate emaste osakaal on erinevates põhjapõtrade populatsioonides erinev. Isasloomade sarved on kõik suuremad kui emastel.

Inimesed, kes elavad piirkonnas, loodavad põhjapõtradele peavarju, riietust ja toitu. Nad jahivad ja kasvatavad põhjapõtru nende liha, naha, piima ja sarvede pärast, neid kasutatakse ka transpordiks.

Põhjapõtrade tiinusaeg on seitse ja pool kuud, nende eluiga on looduses 15 aastat ja vangistuses 20 aastat.

Talvel toituvad põhjapõdrad samblikest, milleni nad jõuavad lume sisse kaevates. Nad elavad 6–13 isendist koosnevates rühmades. Liik on olnud Kanada ohustatud liikide nimekirjas aastakümneid


põhjapõder või karibuu ohustatud liik Kanadas


Asukoht: Põhjapõtru võib kohata boreaalsetes ja arktilistes tundrametsades üle Kanada, Alaskal, Gröönimaal, Venemaal ja Skandinaavias.

Dieet: Neil on lai valik toitumist, kuid nad toituvad peamiselt seentest, lehtedest, võrsetest, kõrrelistest, sammaldest, sõnajalgadest ja ürtidest.

Length: Nad kasvavad vahemikus 5.3–6.9 jalga.

Ellujäänud isikute arv: Maailmas elab umbes 2 miljonit ja Kanadas umbes 8,500 põhjapõtra.

Kaal: Nad kaaluvad keskmiselt 80–180 kilogrammi, kuid teatavasti ulatuvad mõnikord üle 250 kilogrammi.

Põhjused, miks nad on ohustatud

  1. Peamine põhjus, miks nad on Kanadas üks ohustatud liike, on kliimamuutus.
  2. Kliimamuutuste tõttu samblikke katvate lisajääkihtide tõttu nälgimine.
  3. Madal paljunemismäär.
  4. Alatoitumus
  5. Ebaefektiivne maakasutuse planeerimine.
  6. Muutuv taimestik.

Jääkaru

Jääkaru on üks Kanada ohustatud liike, ta on ka suurim teadaolev maismaal elav kiskja, ta on ka kõigist karuliikidest suurim, jääkarud poegivad enamasti, kuid nad veedavad suurema osa oma elust merejääl. .

Jääkarud on mereloomad ja suurepärased ujujad, nende ellujäämine sõltub ka merejääst. Nad võivad vee all viibida kuni 3 minutit, jääkarud peavad jahti ka vee all olles.

Täiskasvanud jääkarudel pole looduslikke kiskjaid peale kaasjääkarude, noori jääkarusid tapavad mõnikord hundid ja teised lihasööjad.

Jääkaru on suurepäraselt kohanenud elama jää- ja avamere vaenulikus keskkonnas, kuid ometi satuvad nad Kanada ohustatud liikide nimekirja.

Jääkarud koguvad rasva siis, kui saaki on saadaval, ja elavad varurasvast alati, kui saaki pole. Nendest kohandustest hoolimata on jääkarud Kanadas üks ohustatud liike.

Jääkarudel on tegelikult süsimusta värvus, kuid nende karva läbipaistvuse tõttu näivad nad olevat valged, kuna karusnahk peegeldab ümbritsevat valgust.

Jääkarud on väga kehvad jahimehed, nende küttimine on vaid umbes 2 protsenti. Neil on väga võimas ja tõhus haistmismeel, mis aitab neil saaki tuvastada kuni miili kaugusel.


jääkaru ohustatud liik Kanadas


 

Asukoht: Jääkarusid võib kohata Kanadas ja mujal polaarjoones.

Dieet: Jääkarud on kõigesööjad ja koristajad.

Length: Isased täiskasvanud jääkarud on 7–9 jalga, emased aga 5–7 jalga.

Ellujäänud isikute arv: Looduses elab umbes 27,000 XNUMX jääkaru.

Kaal: Isased jääkarud kaaluvad keskmiselt 350–700 kilogrammi

Põhjused, miks nad on ohustatud

  1. Elupaikade hävitamine.
  2. Globaalne soojenemine.
  3. Saagi kättesaamatus.
  4. Nafta ja gaasi kaevandamine.

Peregrine Falcon

Pistrik on praegu Kanadas üks ohustatud liike, teda tuntakse kui pardikull Põhja-Ameerikas on pistrik suur pistrikuliik ja ka röövlind.

Hariliku pistriku selja suled on tavaliselt sinakashallid, neil on ka musta värvi pead ja valge kõhualune. Väikepistrik on maailma kiireim lind, kelle kiirus ulatub saagi püüdmiseks sukeldudes 320 kilomeetrini tunnis, ühtlasi on ta ka maailma kiireim loom. Pistriku suurim mõõdetud kiirus on 389 kilomeetrit tunnis.

Emased pistrikud on isastest suuremad, pistrikutel kulub suguküpseks kasvamiseks aasta ja nad paarituvad oma eluea lõpuni, kuna üks Kanadas ohustatud liikidest on metspistrik looduses kaitstud ja kaitstud ning vangistus.

Pistriku eluiga on keskmiselt 7–15 aastat, nad on rändavad ja võimsaimad pistrikuliigid. Neil on võimas nägemine, kaheksa korda tõhusam kui inimestel, seega näevad nad saaki isegi 3 kilomeetri kauguselt.

Väikepistriku ninasõõrmed on kujundatud selliselt, et sukeldumisel vastutulev kõrgsurvetuul ei kahjusta nende kopse, neil on ka kolmas läbipaistev silmalaud, mis hoiab mustuse eemal, kui nad sukelduvad ilma nägemist takistamata.


rändpistrik ohustatud liik Kanadas


Asukoht: Neid võib leida peaaegu kõigis maailma riikides.

Dieet: Nad on lihasööjad.

Length: Selle keskmine kehapikkus on 14–19 tolli ja keskmine tiibade siruulatus 3.3–3.6 jalga.

Ellujäänud isikute arv: Kanadas elab umbes 7,000 pistrikut.

Kaal: Nende keskmine kaal on 0.55–1.25 kilogrammi.

Põhjused, miks nad on ohustatud

  1. Elupaikade tungimine ja hävitamine.
  2. Liigne jaht.
  3. Saagi kättesaamatus.
  4. Klororgaaniliste pestitsiidide laialdane kasutamine.

Beluga vaal

Beluga vaal on Kanadas üks ohustatud liike, teda leidub arktilises ja alam-artikas, teda nimetatakse ka nn. valge vaal ja Sea kanaarilind oma värvi ja kõrgete helide tõttu.

Beluga vaalad on suuremad kui delfiinid ja väiksemad kui vaalad, neil puuduvad seljauimed; see funktsioon võimaldab neil jääkilpide all kergesti võita. Need on tavaliselt valged, kasutavad kajalokatsiooni nagu vaalad ja neil on kõrgelt arenenud kuulmismeel. Need võimalused võimaldavad neil leida jääkihtide alt hingamisauke.

Beluga vaalad elavad umbes 10 isendist koosnevates rühmades, välja arvatud suvel, kui neid võib kohata rannikualadel sadade ja tuhandete kaupa kogunemas. Nad on sügavsukeldujad, kuid ujuvad aeglaselt ja suudavad sukelduda 2,300 meetri sügavusele. veepinda.

Nad on rändavad, kuid osa populatsioone on paiksed. Beluga vaal kanti esmakordselt ohustatud liikide nimekirja 2008. aastal, kuigi seadusega kaitstud liikide hulka kuulub ta Kanadas.

Beluga vaalad sünnivad tumehallina ja nad kaotavad küpsedes oma pigmentatsiooni, kajalokatsiooniorgani; nimetatakse meloniks, asub selle pea keskel melon on paindlik ja muudab heli väljastades kuju.


beluga-vaal-ohustatud-liik-kanada


Asukoht: Need on arktilised ja subarktilised veed.

Dieet: Beluga vaalade toitumine on erinev, mis muudab aastaaega ja toidu kättesaadavust.

Length: Nad kasvavad keskmiselt 8.5–22 jalga.

Ellujäänud isikute arv: Maailmas on vähem kui 200,000 XNUMX beluga vaalu.

Kaal: Nad kaaluvad keskmiselt 680–1,100 kilogrammi, kuid võivad kaaluda üle 1,500 kilogrammi.

Põhjused, miks nad on ohustatud

  1. Neid jahivad jääkarud ja mõõkvaalad.
  2. Inimeste kontrollimatu jaht.
  3. Veekogude saastamine sünteetiliste kemikaalidega.
  4. Kliimamuutus.
  5. Nakkushaiguste levik.

Lüüskraana

Kurekaan on linnuliik, mille nimi on tuletatud tema lõõskava ja pika kurelaadse kaela järgi, ta on Kanadas üks ohustatud liike, vaatamata pikale elueale 22–24 aastat, liik suruti 1941–XNUMX aastasele elueale. väljasuremine XNUMX. aastal.

Lõhkraana on üks kahest Põhja-Ameerikas levinud kure liigist, täiskasvanud sookurgedel on valge värvus, mustad tiivaotsad (lennu ajal nähtavad) ja punased kroonid koos pikkade, mustade ja teravate nokadega. Lennu ajal hoiavad nad oma kaela ja jalgu sirgena, jalad jäävad keha taha.

Nad on üks suurimaid kureliike maailmas, liik on kõrgeim kõigist Ameerika põlislindudest ja ka üks raskemaid liike mandril.
Nad võivad teha valju kõnesid, mida on kuulda mitme kilomeetri kaugusel, nad teevad neid kõnesid erinevatel eesmärkidel, sealhulgas võimaliku ohu hoiatamiseks, "ühishäälseks kõneks", kurameerimiskõneks ja territooriumi kaitsmiseks.

Ainus teadaolev isemajandav räskurkurgede populatsioon pesitseb Kanadas ja veedab oma talve Texases, hoolimata tehtud kaitsemeetmetest on sellel liigil endiselt koht Florida 10 ohustatud liigi hulgas.


läkakraana-ohustatud liigid-kanadas


Asukoht: Nad rändavad ümber Kanada, Mehhiko ja Ameerika.

Dieet: Nad toituvad mõnedest veeselgrootutest, väikestest selgroogsetest ja taimsetest saadustest.

Length: Nende tiibade siruulatus on keskmiselt 6.58–7.58 jalga.

Ellujäänud isikute arv: Looduses elab alla 1,000 sookurge.

Kaal: Isased kaaluvad keskmiselt 7.3 kilogrammi, emased aga keskmiselt 6.2 kilogrammi.

Põhjused, miks nad on ohustatud

  1. Jahti peavad looduslikud kiskjad, nende seas on silmapaistev must karu.
  2. Inimeste liigne jaht.
  3. Elupaikade hävitamine.

Suur salvei

Suur salvei on üks ohustatud liike Kanadas, teda nimetatakse ka "salvei kanaks", ta on Põhja-Ameerika suurim tedreliik.

. suurem salvei on mitterändlind, ehkki ta võib talvel liikuda lühikeste vahemaade tagant oma pesitsuspaigast madalamatele kõrgustele, teeb suur-salvei pesa salveiharjade või kõrreliste alla.

Täiskasvanud isaslinnul on tavaliselt hallikas värv, tumepruun kurk, valge rind, must kõht, mõlema silma kohal on kollane laik ja kaks kollakat kotikest kaelal, täiskasvanud emasel aga hallikaspruun värvus, tume kõht. , ja helepruun kurk.

Nad ei söö kõvasid seemneid, sest nad ei suuda neid seedida, kuna nende saak ei ole lihaseline. Emasloomad munevad 6–8 munast koosnevasse haardesse, haudumisajaga 25–27 päeva, liikide pesadest lahkumine on suur. Need on mõned põhjused, miks nad on tänapäeval Kanadas üks ohustatud liike.


 suur-salvei-teder-ohustatud-liigid-kanada


Asukoht: Neid võib leida mõnes Kanadas ja Ameerikas.

Dieet: Noorloomad söövad peamiselt putukaid, täiskasvanud aga on rohkem taimtoidulised, kelle toidulaud koosneb peamiselt leht- ja salutaimedest.

Length: Täiskasvanud isasloomade keskmine pikkus on 66–76 sentimeetrit, emaste keskmine pikkus aga 48–58 sentimeetrit.

Ellujäänud isikute arv: Arvatakse, et seal on umbes 200,000 500,000 kuni XNUMX XNUMX isendit.

Kaal: Täiskasvanud isasloomad kaaluvad keskmiselt 1.8–3.1 kilogrammi, emased aga 0.9–1.8 kilogrammi.

Põhjused, miks nad on ohustatud

  1. Elupaikade kadu.
  2. Jaht looduslike kiskjate poolt.
  3. Elupaikade killustatus.
  4. Invasiivsete liikide sissetung.
  5. Hirmutav asend, mille elektriliinid pakuvad oma metsas elavatele kiskjatele.

Uduv öökull

Kaevukkull on Kanadas üks ohustatud liike, ta on üks väheseid öökulliliike, kes on aktiivsed päeval, kuigi peavad jahti enamasti öösel, neid leidub elutsemas lagedatel rohumaadel ning sageli tehtud urgudes pesasid ja ööbimisi tegemas. mõned teised loomad (enamik preeriakoeri).

Täiskasvanud on väikesed, neil on pikad jalad, säravad silmad, valged kulmud, valge lõualaik, mustjaskollased või hallid nokad, lamedad näokettad, hallid jalad, pruunid pead, valgete laikudega tiivad ja kõrvakimpudeta.

Liigidel on vähe seksuaalset dimorfismi, isastel kehaosad on pikemad ja emastel suurem kaal. Noored urguvad öökullid näivad olevat sarnased täiskasvanud öökullidega, kuid neil on ülemise tiiva peal karvased ribad, neil puuduvad valged laigud ja neil võivad olla karvavärvi rinnad.

Pesitsusaeg urguvatel öökullidel algab tavaliselt märtsi lõpus või aprillis, neil on üks paarituspaar, välja arvatud isastel, kellel aeg-ajalt kaks, nad taluvad mingil määral inimese viibimist oma elupaigas. Inimtegevus on endiselt peamine tegur, mis hoiab neid Kanada ohustatud liikide nimekirjas.


urguv-öökull-ohustatud-liik-kanada


Asukoht: Neid võib leida Põhja-Ameerikas, Lõuna-Ameerikas, Colorados, Mehhikos, Brasiilias ja Kanadas.

Dieet: Nad on kõigesööjad, kes toituvad peamiselt mardikatest, rohutirtsudest, põõsastest ja põõsastest.

Length: Nende keskmine pikkus on 19–28 sentimeetrit ja keskmine tiibade siruulatus 50.8–61 sentimeetrit.

Ellujäänud isikute arv: Hinnanguliselt on vähem kui 10,000 XNUMX pesitsevat paari.

Kaal: Nad kaaluvad keskmiselt 0.14–0.24 kilogrammi.

Põhjused, miks nad on ohustatud

  1. Pestitsiidide kuritarvitamine.
  2. Preeriakoerte kolooniate mürgitamine.
  3. Liiklusõnnetused.
  4. Elupaikade kadumine ja killustatus.

Grisli karu

Grislykaru on üks Kanada ohustatud liike, ta on pruunkaru alamliik, teda nimetatakse ka Põhja-Ameerika pruunkaruks. Rannikualadel elavad grislikarud on leitud olevat suuremad kui nende sisemaal elavad kaaslased.

Grislikarude värvus ulatub väga helepruunist (blondist) tumepruunini, nende jalad on tavaliselt kehast tumedamad ja neil on heledad karvaotsad, nad tunduvad olevat lihaselisemad kui mustad karud.

Neil on ka lühikesed ümarad kõrvad, erinevalt mustadest karudest, kellel on kõrgemad kõrvad, on neil ka küünised, mis kasvavad keskmiselt 2–4 tolli pikkuseks, mis on kaks korda pikem kui mustadel karudel, kelle küünised on vaid 1–2 tolli pikkused. keskmine.

Külmades kohtades elavad grislikarud talvituvad aastase tsükliga 5–7 kuud, sel perioodil liiguvad nad väga harva ning ei rooja ega urineeri, igal aastal söövad nad suures koguses toitu ja võtavad ettevalmistuse käigus tohutult juurde. talveuneperioodiks.

Emaste grislikarude suguküpseks saamiseks kulub sünnist alates keskmiselt 5 aastat ja pärast poegimist paaritumiseks kulub neil keskmiselt viis aastat – see on üks peamisi tegureid, mis paneb nad kuuluma ohustatud liikide nimekirja. Kanada.


grisli-karu-ohustatud-liik-kanada


Asukoht: Neid võib leida mõnes Kanada, Põhja-Ameerika ja Colorado osas.

Dieet: Nad on lihasööjad ja söövad erinevaid taimi, putukaid, loomi ja kalu.

Length: Nende keskmine pikkus on 6.5 jalga.

Ellujäänud isikute arv: Looduses elab umbes 2,000 grislikaru.

Kaal: Emased kaaluvad keskmiselt 130–180 kilogrammi, isased aga keskmiselt 180–360 kilogrammi.

Põhjused, miks nad on ohustatud

  1. Elupaikade hävitamine tööstustegevuse tõttu.
  2. Liigne jaht.
  3. keskkonnareostus.

 

Mõõkvaal

Mõõkvaal, tuntud ka kui orca, on üks Kanada ohustatud liike, see on hammasvaal. Üks lõbus fakt, mida mõõkvaalade kohta õppida, on see, et nad pole tegelikult vaalad, vaid sealsed suurimad delfiiniliigid.

Sellel liigil on keerukad jahitehnikad ja häälekäitumine, vaatamata nimetusele "mõõkvaal", pole siiani dokumenteeritud selle liigi surmaga lõppenud rünnakut inimese vastu.

Mõõkvaalade rinnauimed on suured ja ümarate otstega, mis annavad aerule sarnase välimuse, kuna emastel on isastel liiga väiksemad, on neil erinevalt teistest liikidest ümarate otstega koon.

Mõõkvaaladel on kõrge seksuaalse dimorfismi tase, mida on palju täheldatud juba ainuüksi uimede suurust vaadates, neil on ka keeruline hammaste komplekt, mis aitab neid jahil, liigi asukoht Kanadas ohustatud liikide hulgas on endiselt ebaselge.


mõõkvaalade ohustatud liigid Kanadas


Asukoht: Neid leidub peaaegu kõigis veekogude kategooriates ja kõigis maailma ookeanides.

Dieet: Mõõkvaalad on lihasööjad ja saagiks ei ole peaaegu kõik veeorganismid, isegi valgehai.

Length: Isased kasvavad keskmiselt 20–26 jalga, emased aga 16–20 jalga.

Ellujäänud isikute arv: Hinnanguliselt on see üle 50,000 XNUMX, kuigi probleemiks on andmete puudujääk.

Kaal: Isased kaaluvad umbes 6 tonni, emased aga 3–4 tonni.

Põhjused, miks nad on ohustatud

  1. Veekogude saastamine PCB-dega.
  2. Jahindus.
  3. Liigne kalapüük, mis viib saagi kättesaamatuks.

kokkuvõte

See on lühike loetelu mõnedest Kanadas selle artikli kirjutamise ajal väljapaistvatest ohustatud liikidest. Hea on märkida, et neid ei ole järjestatud suvalises järjekorras, vaid neid mainitakse ja arutatakse juhuslikult.

Soovitused.

  1. 7 kõige ohustatumat liiki Floridas.
  2. 15 suurimat ohustatud liiki Filipiinidel.
  3. 10 kõige ohustatumat looma Aafrikas.
  4. 10 parimat ohustatud merelooma.
  5. India 5 kõige ohustatumat liiki.

 

 

 

 

+ postitused

Jäta vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Kohustuslikud väljad on märgitud *