Karud on suurepärane näide looduse jõust. Igaüks, kes siseneb nende domeeni, austab neid ja kardab neid samal ajal. Tänapäeval võib karusid kohata metsades ja tundrates üle kogu maailma. Enamik karusid kas põgenevad või ründavad, kui nad on sunnitud inimestega kokku puutuma.
Nad on kõige levinumad Aasias, Euroopas ning Põhja- ja Lõuna-Ameerikas. Karuliike võis olla palju rohkem, kuid praegu on neid vaid kaheksa. Kuus neist kaheksast liigist on kas ohualdised või ohustatud.
Kogu vajaliku karudega seotud teabe leiate sellest artiklist. Lisatud on nende liigid, klassifikatsiooniskeemid ja kaitsealgatused. Mõnikord ei piisa liigi imetlemisest eemalt. Mõelge, kuidas saate aidata kaitsta kõiki väljasuremisohus olevaid karuliike.
8 karuliiki ja nende erinevused
Nende ühiste tunnuste tõttu võib karuliike jätkuvalt liigitada sama perekonna liikmeteks. Iga liik ja rühmitus on aga üksteisest väga erinev ja eristab neid üksteisest.
Näiteks võib karu kaal sõltuvalt tema vanusest ja liigist varieeruda vahemikus 60–1,600 naela (27.2–725.7 kg). Karu võib seistes kasvada 4–8 jala (1.2–2.4 meetri) kõrguseks.
Kõik karuliigid on kõigesööjad, mis tähendab, et nad söövad nii taimi kui ka liha. Nad jahivad ja otsivad toitu, kuid tapavad vaid seda, mida vajavad. Nad ei pea teisi imetajaid väga sageli tapma, sest nende keha talletab valku ja rasva.
Ameerika must karu on selle suurepärane näide. Kui nad on talveunes, võivad nad olla umbes 100 päeva ilma toitu või vedelikku tarbimata, jäätmeid kõrvaldamata või isegi pissimata.
Nad suudavad säilitada oma energiat, et ellu jääda poole sellest ajast ilma erilist ebamugavust tundmata isegi siis, kui nad ei ole talveunes. Karud toetuvad rasvakihile, mida nad koguvad külluseperioodidel, näiteks suvel ja varasügisel.
Kas olete huvitatud kaheksast läbi aegade vastu pidanud karuliigist rohkem teada saama? Jätkake lugemist, et saada lisateavet iga liigi ja mõne nende alla kuuluvate alamliikide kohta.
1. Pruunkaru (Ursus arctos)

Selle karutüübi erinevaid alamliike leidub mitmes kohas, kuigi Grizzly karu alamliik võib olla kõige tuntum.
Nende hulgas on Alaska, Lääne-Kanada ja osa Washingtonist, Montanast ja Wyomingist. Ka see pole veel kõik.
Seda liiki võib kohata ka Aasia ja Euroopa kaugemates piirkondades, kuigi suurem osa neist elab Venemaal.
Pruunkarud võivad olla peaaegu täiesti mustad või pruunid, helepruunid või isegi blondid.
See suurus varieerub aga olenevalt karude keskkonnast ja neile kergesti kättesaadavast toidukogusest.
Suurimad karud, tuntud kui "suured pruunid", asuvad Venemaa ja Alaska ranniku vahel ning on peaaegu sama suured kui nende sugulased jääkarud.
Peamiselt Põhja-Ameerika Kaljumäestikes ja Euroopa mägistel aladel levinud grislikaru on tuntud, kuid on teistest pruunkaruliikidest tunduvalt väiksem.
Oluline on meeles pidada, et enamik karusid kaalub tänapäeval palju vähem kui varem, kuna nad on oportunistlikud söötjad. Tegelikult on üle 700 kg kaaluvad karud praegu üsna haruldased.
Suured pruunkarud on norm. Nende suuruse üldistamine on keeruline, kuna neil on nii palju alamliike. Nad võivad kaaluda 176–1,213 naela (79.8–550.2 kg).
Pruunkaru alamliikide hulka kuuluvad:
- Tiibeti sinine karu (Ursus arctos pruinosus)
- Marsikani pruunkaru (Ursus arctos arctos)
- California Grizzly Bear (Ursus arctos californicus)
- Grisli karu (Ursus arctos horribilis)
- Alaska Grizzly Bear (Ursus arctos alascensis)
- Kamtšatka pruunkaru (Ursus arctos beringianus)
- Ida-Siberi pruunkaru (Ursus arctos collaris)
- Atlase karu (Ursus arctos Crowtheri)
- Dalli saare pruunkaru (Ursus arctos dalli)
- Alaska poolsaare pruunkaru (Ursus arctos gyas)
- Himaalaja pruunkaru (Ursus arctos isabellinus)
- Ussuri pruunkaru (Ursus arctos lasiotus)
- Kodiak karu (Ursus arctos middendorfii)
- Stickeen pruun karu (Ursus arctos stikeenensis)
- Süüria pruunkaru (Ursus arctos syriacus)
- ABC saarte karu (Ursus arctos sitkensis)
Kui rääkida nende kaitsest, siis enamik maailma pruunkarusid liigitatakse kõige vähem muret tekitavateks karudeks. Salaküttimine toimub mõne liigi puhul sagedamini, eriti Aasias. Enamikus pruunkaru populatsioonides on vähemalt 110,000 XNUMX liiget.
2. Aasia must karu (ursus thibetanus)

Aasia mustkaru, tuntud ka kui Himaalaja must karu ja kuukaru, on pika karva ja poolkuukujulise valge laiguga, mis eristab teda teistest karuliikidest ja annab talle nime.
Suured kõrvad ja pikk karv õlgade ja kõri ümber on teised eristavad omadused.
Elupaikade hulka kuuluvad Afganistan, Bangladesh, Bhutan, Kambodža, Hiina, India, Iraani Islamivabariik, Jaapan, Korea Rahvademokraatlik Vabariik, Lao Demokraatlik Rahvavabariik, Malaisia, Mongoolia, Myanmar, Nepal, Pakistan, Vene Föderatsioon, Taiwan , ja Vietnam.
Aasia karud on lihasööjamad kui nende Ameerika nõod, kuna nad elavad väikeste loomade, molluskite, kalade, lindude ja korjuste dieedil. Tegelikult moodustab liha selle liigi toidust väga väikese osa. Enamasti söövad nad elamiseks rohtu, marju, puuvilju, seemneid, mett ja putukaid.
Vahepeal aitab sügisene pähklite tarbimine nendel karudel kaalus juurde võtta enne talve, mil nad põhjapoolsetes piirkondades talveunne jäävad. Soojema ilmaga piirkondades karud talveunne ei jää.
Võrreldes Ameerika Grizzly karudega on need karud oluliselt väiksemad. Nad kaaluvad 143–331 naela (64.9–150.1 kg).
Aasia mustkaru alamliik sisaldab:
- Formosani must karu (Ursus thibetanus formosanus)
- Jaapani must karu (Ursus thibetanus japonicus)
- Indohiina must karu (Ursus thibetanus mupinensis)
- Belutšistani must karu (Ursus thibetanus gedrosianus)
- Himaalaja must karu (Ursus thibetanus laniger)
- Ussuri must karu (Ursus thibetanus ussuricus)
- Tiibeti must karu (Ursus thibetanus thibetanus)
Enamik seitsmest Aasia mustkaru alamliigist on ohustatud liigid. See näitab, et ühes populatsioonis ei ole rohkem kui 50,000 XNUMX karu.
3. Laiskkaru (Melursus ursinus)

Laiskkarul on kaks alamliiki: India laiskkaru ja Sri Lanka laiskkaru.
Isased kaaluvad tavaliselt 80–140 kg, emased aga keskmiselt 55–95 kg. Karude pikkus on 140–190 cm.
Laiskkaru rinnal on U- või Y-kujuline valge märk. Neil olid ka suured huuled, pikad keeled, kahvatud ninad ja pikad karvased mustad juuksed.
Nende hästi arenenud konksutaolised küünised, mis aitavad karudel termiite otsida, on üks eristavaid omadusi. Kui nad putukaid ahmivad, on need karud sageli kuuldavad kaugelt.
Nende elupaik hõlmab alasid Bangladeshis, Bhutanis, Nepalis, Sri Lankal ja Indias. Laiskkarude ja teiste laiskute elupaigad on ühised. Tüüpiline meeste leviala on 13 ruutkilomeetrit.
Laiskkarudel pole kunagi hooajalist toidupuudust. Sipelgad ja termiidid, mida leidub aastaringselt, on nende peamised toiduallikad. Laiskkarud seevastu on tunduvalt väiksemad kui enamik teisi karuliike.
4. Hiidpanda karu (Ailuropoda melanoleuca)

Üks parimaid näiteid selle kohta, kuidas inimsekkumine võib liigi päästa ja väljasuremisest tagasi tuua, võib olla hiidpanda. Giant Panda on tõepoolest hiiglane, tüüpiline kõrgus on 5 jalga ja saba, mis üksi on 6 tolli pikk. Isased kaaluvad tavaliselt umbes 113 kg, emased aga veidi vähem, 100 kg.
Elupaikade halvenemine, näiteks metsade hävitamine, on üks peamisi tegureid, mis aitab kaasa hiidpandade populatsiooni vähenemisele. Liiki leidub praegu ainult kuues Hiina mäestikus.
Varem arvati, et hiidpanda on pesukarudega seotud, kuid DNA-uuringud lükkasid selle arusaama ümber. Kährikutel, punastel pandadel ja isegi hiiglaslikel pandadel pole üksteisega mingit seost.
Bambus on pandade lemmiktoit. Panda peab ellujäämiseks tarbima suures koguses seda toitainevaesest dieeti (20 kg päevas).
Pandadel on igal käel täiendav sõrm, mis aitab neil bambust tarbida. See aitab bambust rebida ja nende soolestikus olev väga paks lima kaitseb bambuskildude makku sattumise eest.
Vastsündinud panda on roosa, karvutu ja pime. Nad on umbes 1/900 emapanda suurusest.
Üks talveunne mitte jäävatest karuliikidest on panda, kes eelistab talvel minna madalamale ja suvel kõrgemale.
5. Prillkaru (Tremarctos ornatus)

Ainult Lõuna-Ameerika Andide mäeahelik on koduks Prill- või Andide karule.
Lõuna-Ameerika valitsus on otsustanud, et Florida prillkarude ainsate ellujäänud sugulaste tapmine on ebaseaduslik, kuna nad on ohustatud liik.
Andide karud, keda nimetatakse haavatavateks, on viimased lühinäolistest karuliikidest, kes elasid keskmisest pleistotseenist hilispleistotseeni.
Nad on Tremarctinae alamperekonna ainus ellujäänud liige ja nende kodumaa on Lõuna-Ameerika.
Kuigi kõigesööjad nagu kõik teised karu liigid, koosneb prillkarude toidust vaid 5% liha. Sellest hoolimata peetakse prillkaru Lõuna-Ameerika suurimaks maismaakiskjaks.
Prillkarul, mis on tuntud kui keskmise suurusega karuliik, ei ole alati prillimärgiseid, mis annavad talle nime. Kuid iga selle liigi karu näol ja rinnal on need iseloomulikud beežid märgid.
Nendel karudel on sageli must karv, kuid nad võivad olla ka tumemustad, punaka alatooniga või mõnel juhul isegi tumepruunid. Igal karul on iseloomulikud mustrid ja märgid, mis muudavad karu eristamise lihtsaks.
Keskmine isane karu kaalub 100–150 naela, emased aga 35–82 kg. Kuna need karud on vaid 120–200 cm pikad, näitab nende kõrgus veelgi nende väikest kasvu.
Andide karude näod on ümaramad ning nende ninad on lühikesed ja laiad. See viitab sellele, et selle liigi toitumine oli palju lihasööjam kui praegune Andide karu, kes sööb peamiselt taimi.
6. Päikesekarud (Ursus malayanus)

Klassikaline päikesekaru on deminutiiv ja, olgem ausad, võluv väike loom. Neid karusid peetakse kõige väiksemate karuliikide hulka kuuluvateks.
Nad ulatuvad ainult 120–150 cm kõrguseks ja kaaluvad 27–65 kg. Sellest hoolimata kipuvad mehed kaaluma rohkem kui naised.
Päikesekarud ehk Ursus malayanus, nagu neid tuntakse, on väikesed loomad, kelle karv on vett tõrjuv. Tavaliselt on nende karusnahk kas must või tumepruun.
Asjaolu, et päikesekarude rinnal on särav kuldne poolkuu, teeb nad nii eriliseks. Selle liigi nimi tuleneb sellest spetsiifilisest omadusest.
Päikesekarud on ainsad karud, kellel on pikad sirbikujulised küünised ja nende suuruse suhtes kõige pikemad silmahambad. Tõsiasi, et need karud ei ole tavaliselt lihasööjad, on aga hämmastav.
Kuigi nende tohutud kihvad on pandud lihast läbi rebima, kasutatakse neid sagedamini kiskjate tõrjumiseks või puude hammustamiseks, et putukateni jõuda.
Nende peamiselt putukaid tarbivate karude painduv koon ja pikk keel sobivad suurepäraselt selle ülesande täitmiseks.
Nende modifikatsioonide tõttu on termiidipesade eemaldamine karude jaoks väga lihtne.
Kagu-Aasias elavad päikesekarud, sealhulgas Brunei Darussalam, Kambodža, Hiina, India, Indoneesia, Lao PDR ja Tai.
Päikesekarul on kaks alamliiki. Kuna Indoneesia saarte vahelised elanikud olid ookeanist eraldatud, arenesid nad individuaalselt. Nende alamliikide hulka kuuluvad:
- Borneo päikesekaru (Helarctos malayanus euryspilus)
- Malaya päikesekaru (Helarctos malayanus malayanus)
Need kaks karu on mõlemad nõrgad. Neil on 50 000 või vähem isendit. Mõlema populatsioon väheneb kiiresti elupaikade halvenemise ja salaküttimise tagajärjel.
7. Jääkaru (ursus maritimus)

Keskkonnakaitsjate ja looduskaitsjate üks peamisi muresid on see, kuidas kliimamuutused ja elupaikade kadu kahjustavad liiki , mis on sünonüümne polaarjoone ja valge jääkaruga.
Kuigi tegemist on pruunkaru alamliigiga, on ta aja jooksul muutunud, et sobituda oma praeguse elustiili ja elupaigaga. Hülged moodustavad suurema osa jääkaru toidust.
Jääkaru on üks maailma suurimaid karuliike, kelle isased kaaluvad kuni 800 kg.
Jääkarude tüüpiline kaal võib varieeruda, kuigi Ontario piirkonnas asuvad karud kaaluvad sageli 500 kg.
Piirkonnast kunagi leitud suurim karu tabati elusalt ja kaalus umbes 654 kg.
Kuigi mõned võivad kaaluda kuni 400 kg, on täiskasvanud emased jääkarud oluliselt väiksemad, nende keskmine kaal ulatub vaevalt 300 kg-ni. Kuid viimane on erand, mitte reegel.
Jääkarud on hoolimata maismaal sündimisest head ujujad ja veedavad olulise osa oma elust polaarjoone jäistes vetes ujudes.
8. Põhja-Ameerika must karu (ursus americanus)

Ursus Americanus ehk Põhja-Ameerika mustkaru on Põhja-Ameerika mandri kõige levinum karuliik. Selle elupaik ulatub Alaskast ja Kanadast Floridani.
Kui enamik Põhja-Ameerika mustadest karudest on pruunid ja mustad, siis mõned on sinimustvalged.
Valged karud ei ole aga väga sagedased, eriti väljaspool Kanada Briti Columbia piirkonda.
Must karu liigitatakse taimtoiduliseks, kuna suurem osa tema toidust koosneb taimedest, kuigi ta sööb aeg-ajalt liha.
8-aastaseks saamise ajaks on isased Põhja-Ameerika karud oma täissuuruses ja kaalus, mis on tavaliselt vähemalt 280 kg. Sellegipoolest küpsevad emased olenevalt asukohast erinevas vanuses.
Näiteks sigivad emasloomad boreaalsetes metsades ja sünnitavad poegi, kui nad on vanuses 5–7 aastat. Ontario provintsis saavad emased mustkarud täiskasvanuks kaheksa-aastaselt.
Mustad karud elavad keskmiselt 25 aastat, kuid mõned eksperdid arvavad, et see on suvaline vanus.
See on tingitud vanemate karude vaatlemisest, eriti looduses; sellest hoolimata alistuvad paljud karud jahipidamisele ja muule inimtegevusele ega kasuta oma potentsiaali täielikult ära.
Black Bear alamliikide hulka kuuluvad:
- Kermode karu (Ursus americanus kermodei)
- Olümpia must karu (Ursus americanus altifrontalis)
- New Mexico must karu (Ursus americanus amblyceps)
- California must karu (Ursus americanus californiensis)
- Ida must karu (Ursus americanus americanus)
- Kaneelikaru (Ursus americanus cinnamonum)
- Haida Gwaii must karu (Ursus americanus carlottae)
- Ida-Mehhiko must karu (Ursus americanus eremicus)
- Liustikukaru (Ursus americanus emmonsii)
- Newfoundlandi must karu (Ursus americanus hamiltoni)
- Florida must karu (Ursus americanus floridanus)
- Vancouveri saare must karu (Ursus americanus vancouveri)
- Kenai must karu (Ursus americanus perniger)
- Louisiana must karu (Ursus americanus luteolus)
- Lääne-Mehhiko must karu (Ursus americanus matšeete)
- Dalli saare must karu (Ursus americanus pugnax)
Kui palju karuliike on olemas?
Karusid on kaheksat erinevat tüüpi: suured pandad, jääkarud, laiskkarud, prillkarud (tuntud ka kui Andide karud), päikesekarud ja Aasia mustad karud, mida mõnikord nimetatakse ka kuukarudeks. Teised liigid on pruunkarud, sealhulgas grislikarud, hiidpandad ja Põhja-Ameerika mustad karud. Karud võivad elada looduses keskmiselt kuni 25 aastat ja vangistuses kuni 50 aastat.
8 karuliiki ja nende erinevused – KKK
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Kas karud ründavad inimesi?” answer-0=”Inimestevastaseid rünnakuid on toimunud, ehkki harva, ning need on lõppenud surmaga ja raskete vigastustega. Iga karu ja iga kogemus on erinev; ükski taktika ei ole alati tõhus ja tagab ohutuse. Enamik karudega kohtumisi ei ole surmaga lõppevad.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Kas ma saan kodustada ükskõik millist karuliiki?” answer-1=”Vastus on eitav, te kodustate karu, tegelikult kodustatud karu ei eksisteeri.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
Järeldus
Mõned karud on üsna populaarsed, kuid nagu oleme näinud, on ka teisi karuliike, keda ei uurita ega hoolitseta, võivad nad kergesti välja surra. Niisiis, võitleme oma karude ja laiemalt meie keskkonna päästmise nimel.
